Search Engine Optimization (SEO)

Search Engine Optimization (SEO)

Оптимизирането за търсачки (известно още като SEO или СЕО) е процесът, при който увеличавате трафика на своя сайт чрез извеждането му на високи позиции в търсeщите машини като Google, MSN и Yahoo. Факторите, от които се влияят търсачките, и критериите, които използват, за да определят кой сайт на коя позиция ще бъде поставен, често се променят и сайтът ви трябва да е в крак с последните промени в алгоритъма на Google, за да не изгуби завоюваните позиции. Общото правило е, че търсачките дават най-голямо предимство и по-високи позиции (ranking) на сайтовете, които имат качествено съдържание и добра достъпност.

Защо SEO?

Може би се питате защо е нужно да оптимизирате сайта си за търсачки. Ако имате сайт, от който зависи вашият бизнес (например продавате стоки или услуги онлайн), или рекламирате в интернет своя малък или среден бизнес, използването на SEO е правилният ход. Той ще ви донесе стратегически предимства, защото гарантира не само повече трафик, но и таргетирани посетители, които са потенциални клиенти. В сравнение с онлайн рекламата и директния маркетинг, оптимизираното за търсачки е по-ефективно в дългосрочен план и по-изгодно във финасово отношение. Със средствата на Google оптимизацията вашият онлайн бизнес ще увеличи продажбите и ще подобри авторитета си пред потенциалните клиенти и конкуренти.
Ползи от SEO
Разширява вашето онлайн присъствие
Подобрява позициите ви в Google
Гарантира дългосрочна ефективност и качествени посещения
Достига нови потенциални клиенти
Увеличава трафика към сайта
Увеличава печалбите на онлайн бизнеса
Технология на търсачките

Търсещите машини се състоят от няколко компонента: spider (паяк), crawler, indexer (индексатор), database (база данни), и най-важната част за нас – Search Engine Result Pages (страниците с резултати от търсене). Показване на резултати се определя от това кои страници и до каква степен отговорят на критериите за търсене. Критериите, на чиято основа търсачка като Гугъл взема своите решения, постоянна се променя, което е основната работа на т.нар. Google оптимизатори (експертите, които се занимават с оптимизация за търсачките). Върху алгоритъма на търсачките е основната цялата концепция на SEO (Search Engine Optimization).
История на SEO и Google оптимизацията

Оптимизацията за търсачки (SEO или СЕО на български) възниква в средата 90-те години на миналия век заедно с началото и разработката на първите интернет търсачки. Това е златното време за оптимизаторите, когато критериите на търсачките все още не достатъчно усъвършенствани. Търсещите машини по това време се влияят само от съдържанието на сайтовете и вътрешни фактори като навигация, структура, ключови думи, вътрешни линкове. Собственицте на сайтове в средата на 90-те не трябваше да полагат много усилия, за да редактират своя текст (изцяло HTML код) в съответствие с търсенията на потребителите. Този алгоритъм на търсачките доведе до появата на масов спам в търсещите машини и до появата на сайтове, които нямат качествено съдържание, а са създадени единствено с цел манипулиране на търсачките.
Google PageRank

Развитието на SEO се променя с появат на PageRank – алгоритъм, въведен от най-голямата онлайн търсачка в света Гугъл. Алгоритъмът изчислява авторитета на уеб страниците по външни фактори като количеството и качествето на линковете, които водят към този сайт. Това определя и новите елементи в Google оптимизирането: регистрация в онлайн директории, каталози, размяна на линкове и други действия, които са част от т. нар. link building.
Оптимизиране за търсачки от BulgarianSEO

BulgarianSEO е интернет компания, чийто основен онлайн маркетинг продукт е оптимизацията за търсачки. Нашите консултанти ще изготвят стратегически препоръки за сайта ви, които ще бъдат полезни не само по отношение на Google маркетинга и оптимизацията, но и за да стане вашият сайт по-достъпен, с по-добър дизайн, навигация и код. Готови сме да консултираме всеки клиент, който иска да подобри своя онлайн маркетинг и да рекламира в интернет.